Магически гъби помагат при депресивни състояния

Халюциноген, открит в т.нар. магически гъби, може да помогне на хора страдащи от неизлечима депресия.

Това сочат резултатите от едно изследване проведено в Кралският лондонски колеж.

На 19 пациенти страдащи от депресивни състояния е дадена единична доза от веществото псилоцибин, което е извлечено от гъбите, като при половината ефекта е бил положителен.  В продължение на няколко седмици след приемане на веществото са се чувствали значително по-добре и са успяли да избягат от цикличната депресия.

В световен мащаб има редица подобни изследвания, които показват, че псилоцибина, както и други халюциногенни вещества могат да въздействат положително на мозъчната активност и възприятията.

Оказва, се че псилоцибина оказва ползотворно въздействие над амигдалата (част от човешкият мозък), която е отговорна за емоционалното състояние, и по-специално се свързва с негативните емоции, като например гняв. С една дума след приема на веществото човек се чувства по-щастлив, лек и освободен.

Пациенти споделят, че след приема са се почувствали, сакяш мозъкът им е рестартиран, прероден, нулиран, като дори един от тях, споделя, че се е почувствал пренареден и почистен.

Въпреки това, учените съветват хората, страдащи от депресия да не прилагат самолечение, защото засега всичко е в експериментална фаза и не е ясно какъв би бил дълготрайният ефект, при една честа употреба на веществото.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *