Губим повече коса през лятото, сочи научно проучване

Изследователи от Джон Хопкинс Юнивърсити и Университета във Вашингтон са направили проучване, за това какви са нивата на търсене по ключовата дума „косопад“ в Google. То засяга потребители от осем държави, разположени в различни точки за земното кълбо, като данните се събират от 2004 г. до днес и се сравняват месец по месец и сезон по сезон.

И в осемте държави резултатите са идентични – хората търсят в интернет с фрази, свързани с косопад, по-често през лятото и есента, а по-рядко през и зимата и пролетта.

“Леко повишената загуба на коса през лятото и есента е нормална”, споделя Шон Кватра, доцент по дерматология в университета Джон Хопкинс. Според нея “от еволюционна гледна точка една от ролите на косопада е да се осигури топлина на тялото”, и допълва, че „това е причината да губим повече косми, когато времето е по-топло“.

„Същото е установено при наблюдения и над различни животни, включително маймуни, котки, кучета и камили. При хората сезонната загуба на коса се среща повече при жените, отколкото при мъжете“, казва д-р Кватра, въпреки че текущото проучване не може да различи търсенията на Google по полова принадлежност.

Медиците успокояват, като според Американската Академия по Дерматология е нормално да се губят между 50 и 100 косъма на ден. А допълнителната загуба на косми по време на къпане не трябва да ни безпокои, защото това също е нормално, особено за топлият сезон.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *