Проблемът с „делене на нула“, антилогичен и потенциално опасен

От Питагор през Нютон, та до наши дни проблемът с деленето на нула не е разрешен.

По принцип се смята, че число делено на нула е равно на нула, а науката математика няма ясен отговор. Ако сега си отворите някой онлайн калкулатор и се опитате да разделите, примерно пет със нула, няма да получите резултат.

В добавка към това никой компютър, изчислителна техника, или пък софтуер не може да дели на нула.

Един академик смята това за потенциално опасно.

Д-р Джеймс Андерсън от катедрата по компютърни науки на Университета в Ридинг смята, че проблемът познат под името „делене на нищо“ теоретично може да е предпоставка за сериозни проблеми.  “Представете си, че се качвате на самолет и автоматичният пилот е включен. Ако компютърът, който го командва раздели на нула – автопилота блокира – имате големи проблеми. Ако софтуера в сърдечният ви пейсмейкър раздели на нула, вие сте мъртви“, казва Андерсън.

През вековете много математици са се опитвали да разрешат този проблем и в резултат на това се получават математически постановки, които си противоречат.

Изключвайки сухите числа, нормалната човешка логика също е затруднена с решаването на такава задача. Но все пак нека погледнем въпроса по по-обикновен начин.

Да вземем за пример един ученически буквар – той е нещо реално, и е в ръцете ни, нали така? А математически, ще бъде представен с числото едно. Какво е нула? Това е нищо, липсата на каквото и да било. Добре, питам аз, ако мислено разделим нашият буквар на нищо, той ще престане ли да съществува? Естествено, че не.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *