Русия разработва гигантски екраноплан

Екраноплана е вид хибриден самолет движещ се на сантиметри над повърността, най-често над вода. Това става на принципа на „въздушните възглавници“. Използва се в СССР по време на Студената Война, а сега Русия възнамерява да съживи проекта отново.

Според руското издание „Известия“ новият екраноплан, ще бъде с гигантски размери – тегло 600 тона, дължина 93 метра и размах на крилете над 70 метра. За сравнение най-големият самолет в света – Антонов-225 тежи “едва” 285 тона. Екраноплана, ще се движи със скорост 550 км/ч и, ще може да транспортира до 500 военнослужещи с тяхното въоръжение.

Машината би могла да изминава няколко хиляди километра без презареждане (не се уточнява точно колко), а също ще може и да каца на сушата. Според информацията, основно, ще бъде използван за транспортно-десантни операция в Арктика и Тихият Океан, както и за доставки до отдалечени военни бази.

Гигантът, ще носи името „Спасител“ и се очаква да е готов за производство до 2025 г. Като първият изпитателен полет е планиран за 2022-2023 г.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *