Честата употреба на люта храна намалява желанието за сол и кръвното налягане, сочи проучване

Изследване проведено в Китай посочва, че хората които консумират по-често пикантни храни, употребяват по-малко сол и имат по-ниско кръвно налягане от останалите.

„По-честото похапване на люто, което е много разпространено сред китайците, кара човешкият мозък да намалява желанието за консумация на сол“, казва д-р Жиминг Жу, професор по сърдечно-съдова медицина от Военно Медицинският Университет в Чонкинг, Китай.

Изследването е направено с доброволци, като хората са подбрани на следният принцип – такива, които често употребяват храни съдържащи веществото капсацаин, такива който го правят понякога и такива, които отбягват пикантни храни. Капсацаина е основна съставка в лютите чушки.

Изследователите са установили, че любителите на пикантното, са по-чувствителни към соленото и прагът им на поносимост към солени храни е по-нисък.  Това може би е причината те да консумират по-малко сол – средно с около 2,5 грама по-малко на ден от тези, които не харесват пикантните вкусове. Както и това, че кръвното налягане на първата група е по-ниско от това на хората от втората.

“Ако човек консумира повече пикантна храна под формата на люти чушки или постепенно увеличава използването на люти подправки в готвенето, това може да е полезно за неговото здравето”, смята професор Жу.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *