Тойота, ще инвестира в израелската роботика с цел подобряване на самоуправляващите се автомобили

Японският гигант Тойота, смята да налее пари в израелската роботика свързана с разработката на интуитивен изкуствен интелект. Инвестицията от 100 милиона долара, ще бъде насочена за подобряването на самоуправляващите се автомобили.

“Ще видим по-голямо участие на Тойота на израелския пазар в бъдеще”, казва Джим Адлер, изпълнителен директор на базираната в Калифорния Toyota AI Ventures, която е част института Toyota Research.

Основната цел е качеството на изкуственият интелект в самоуправляващият се автомобил да достигне нива, в които да може да действа, подобно на човек. Правилно да разбира и преценява ситуации, като например дали едно дете канейки се да пресече дадено кръстовище, може да го направи на червен светофар.

Израел е все по-предпочитано място за развиване на автомобилните технологии. По-рано тази година Intel купи израелската фирма Mobileye, чиято основна дейност е свързана с автономните автомобили, за 15,3 милиарда долара.

В последно време Toyota AI Ventures направи пет сериозни инвестиции и се очаква да инвестира в най-малко 20 компании по целия свят.

Според списание „Форбс“ компанията Тойота е една от най-богатите и скъпоструващи в света, като я поставя на осмо място по тези показатели. За сравнение следващият автомобилен бранд в тази класация – Мерцедес Бенц е едва на 17-то място.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *