Днес е Архангелов ден, един от големите християнски празници и имен ден на много хора

Днес християните отбелязват един от най-големите празници в църковният календар. Архангел Михаил е един от седемте главни архангела и предводител на войнството Божие.

На този ден именници са много хора, тъй като не празнуват само тези, чието име произлиза от Михаил. Освен Михаил, Михал, Михаела и други имен ден имат и тези, чиито имена са производни на огън, например Огнян, Огняна, Огнена, Пламен, Пламена… Празнуват също и тези чиито имена са свързани с други от 7-те Архангели – Рафаил, Гавраил, Серафим. Емил, Емилия, Радко, Радея, Райка, Райчин и други.

Освен, че е водач на ангелите, Архангел Михаил, се счита и за светец-покровител на войските. В Библията той е определен и за покровител на еврейският народ, а на иврит означава „Кой е като Господ?“. А думата „архангел“ идва от гръцки и означава „древен“.

Според традицията името му е било бойният вик на небесните армии. В Откровение на Йоан под неговото водачество те побеждават големият змей, който бива свален на земята:

7 И стана война на небесата: Излязоха Михаил и неговите ангели да воюват против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели;

8 обаче, те не надвиха, нито се намери вече място за тях на небето.

9 И свален биде големият змей, оная старовременна змия която се нарича дявол и сатана, който мами цялата вселена; свален биде на земята, свалени бидоха и ангелите му заедно с него.

В българската традиция е прието на този ден да се подават обредни хлябове и да се прави курбан. Най-възрастният в домакинството трябва да разчупи хляба и да произнесе “Св. Архангеле, Св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *