От появата си до днес стойността на криптовалутата биткойн е скочилa близо един милион пъти

Биткойна е виртуална криптовалута, която се налага все повече през последните години, а последните месеци и седмици цената и скочи до небесата. Самата валута не се издава или контролира от правителства, организации или компании. Поне не и официално.

Специалиста Марк Андерсън пише следното, още през 2014 г. „Биткойн е революция, сравнима с персоналните компютри през 70-те и Интернет през 90-те“.

Сигурно на повечето хора им се е искало да вложат минимална сума в нещо, което след години да ги направи милионери. Е, ако бяхме вложили по някой лев в биткойн преди години, днес можеше да сме милионери.

Точно седем години изминаха откакто криптовалутата се появи онлайн. На практика първият биткойн е струвал нула $. Първите от тях имат стойността от шест цента за биткойн. До 2011 г. валутата не успява да премине цената от дори половин долар. В следващите две години курсовете варират нагоре, или надолу, като в края на 2012 г. се предлага за около 20 долара.

Първата сериозна „революция“ започва в средата на 2013 г., като от тогава до края на миналата година варира в сериозни диапазони, от 64 до 900 долара. Тази година, обаче стойността на криптовалутата скочи главозамайващо до цена от над 7 хиляди долара за 1 биткойн.

Простата сметка показва, че ако бяхме вложили 5 долара в биткоини преди 9 години, днес те биха се равнявали на 4.4 милиона долара.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *