Тай-чи помага за възстановяване след прекарани сърдечни заболявания и намалява стреса

Тай-чи е китайска система от множество плавни движения, преливащи едно в друго. Това е и причината да не е особено лесно за усвояване, дори ако посещавате специализирани курсове. Но дори и в къщи, някои основни движения могат да бъдат научени, примерно, от подходящ видео урок. Но разбира се трябва да се вниква внимателно в движенията и те да бъдат правилно изпълнявани, в противен случай има възможност и за обратен, негативен ефект.

Според предварително изследване проведено от Американската кардиологична асоциация, Тай-чи може да се окаже много добър вариант за някои видове сърдечни заболявания или за хора претърпели сърдечна атака, особено за тези, който отказват традиционната медицина.

След сърдечен удар, повече от 60% от пациентите отказват рехабилитация. Една от причините естествено е финансова, но другата причината е, че хората възприемат физическите упражнения, като неприятни, болезнени или невъзможни, заради моментното си физическо състояние.

Изкуството е изключително разпространено в Китай и масово се практикува от хора на преклонна възраст. Освен традицията, другата голяма причини за това е, че Тай-чи почти не изисква някакви особени физически натоварвания. Точно обратното.

Затова и д-р Елена Салмоираго-Блотцър от медицинският екип участваш в изследването, казва следното: “Смятаме, че Тай-чи, може да бъде добър вариант за тези хора, защото можете да започнете много бавно и лесно и с постепенно увеличаване на интензитета на движенията. Акцентът върху дишането и релаксацията може да помогне и за намаляване на стреса и психологическо безпокойство”.

На китайски Тай-чи означава „Жизнена енергия“.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *