Над България и цяла Европа е преминал радиоактивен облак от Северозападна Азия

Над България и цяла Европа е преминал радиоактивен облак от Северозападна Азия

Френският институт за ядрена безопасност IRSN съобщи, че преминалият над Европа облак с радиоактивно замърсяване показва, че е имало произшествие в края на септември в ядрено съоръжение в Казахстан или в Русия.

От IRSN смятат, че вероятно това се дължи на инцидент в завод за третиране на ядрено гориво или център за радиоактивна медицина и отхвърлят авария с ядрен реактор. Reuters съобщава, че няма опасност за човешкото здраве или околната среда в Европа, тъй като облакът е бил с ниска радиоактивност.

Жан-Марк Перес – директор на IRSN, каза, че с Казахстан не е осъществена все още връзка, а руските власти нямат информация да е станал инцидент на тяхна територия. IRSN съобщава, че те и няколко други института за ядрена безопасност в Европа измерват високи нива на рутений 106 – радиоактивен изотоп, който не се среща в природата, а се получава при разцепване на атоми в ядрен реактор. При такъв инцидент във Франция населението се евакуира веднага.

Над много страни в Европа – между тях и България, през октомври са измерени в атмосферата високи нива рутений 106 – между 100  и 300 терабекерела.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *