Евродепутатът Ангел Джамбазки ще уведоми ЕК за арестуваните български лекари в Босилеград

Председателят на Културно-информационния център на българите „Босилеград“  (КИЦ)  Иван Николов съобщава, че в петък сръбските власти арестуват  в Босилеград трима български лекари от Първа МБАЛ – София, отишли по покана на КИЦ  за безплатни прегледи на българите в  Западните покрайнини.  Десет минути след започването на прегледите пристигат  двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш и четирима полицаи, а петнадесет блокират сградата.

Служителите на КИЦ и лекарите са разпитвани, връчен им  е протокол, че са в нарушение и нямат право на такива хуманитарни акции. На служителите на КИЦ ще бъде повдигнато обвинение. Лекарите са задържани в полицията и са освободени след намесата на Генералното консулство на Р. България и на Генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев. Хуманитарната акция е провалена.

По този повод ВМРО излиза с декларация, в която се казва, че това е поредната антибългарска акция и е застрашен животът на българите в Сърбия.

Ангел Джамбазки ще внесе сигнала за случилото се в Европарламента и ЕК, ще сезира комисарите по разширяването и по външните работи.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *