Иновативен масов протест изпълни улиците на Барселона

Море от протестиращи изпълни улиците на каталунската столица Барселона, настоявайки Мадрид да освободи задържаните лидери и длъжностни лица, които бяха обвинени в бунт, размирици и злоупотреби с публични средства.

Около 750 000 каталунци са участвали в масовия протестен марш снощи. Шествието беше организирано от две групи поддържащи независимостта – Каталунското национално събрание (ANC) и Omnium Cultural, чиито лидери бяха задържани миналия месец.

Хората носеха каталунски флагове, плакати “Свобода за политическите затворници” и снимки на лидерите в затвора. Много хора носеха и жълти панделки в подкрепа на задържаните. Активистите за независимост започнаха да използват жълтата панделка в края на октомври, като символ на Жорди Санчес и Жорди Кюксарт, затворените лидери на ANC и Omnium. Когато слънцето залезе,хората включиха светлините на мобилните си телефони и ги държаха високо, превръщайки похода в нещо като “свещено осветено” шествие.

То завърши пред високо издигната трибуна, където беше проведен и вид спектакъл, в който освен, че различни каталунски деятели изнасяха кратки речи, обикновено завършващи с думите „виска Каталуня“ (да живее Каталуния), на голям екран бяха излъчени изявления на част от местните лидери, които в момента се намират в Брюксел. Освен това имаше и арт част с изпълнение на песни и съпровод на китари и виолончела.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *