Ислямска държава претърпя поредно поражение, след като изгуби битката за последният държан от тях град в Ирак

Иракските сили, подкрепени от коалицията, ръководена от САЩ, са превзели и последния град в страната, държан от Ислямска Държава, повече от три години след като джихадистите, завзеха около една трета от Ирак, заявиха официални лица.

На разсъмване, иракските военни подразделения, заедно с местни племенни бойци са нахлули в западните квартали на Рава в западната провинция Анбар и след само пет часа боеве са успели да изтласкат ИД от града, според бригаден генерал Яхя Расол.

Рава, на 175 мили северозападно от Багдад, се намира по долината на река Ефрат близо до граничния град Каим, който бе освободен по-рано този месец.

Коалиционните сили, подкрепиха операциите за Рава и Каим с логистика, разузнавателни операции и въздушни удари, е подчертал  говорителят им Райън Дилън.

По-рано през годината САЩ стартираха кампания от въздушни удари срещу бойците на ИД, което позволи на военните да изтръгнат от ръцете на фанатиците и Мосул през юли тази година.

Ислямска Държава губи, и продължава да губи и територии в Сирия, а според сведенията т.нар. „Халифат“ се е разпаднал на отделни групи, след като изгуби Ракка, която бяха обявили за своя столица на територията на Сирия.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *