Страховете за ядрена война между САЩ и С. Корея събуждат въжделения за промени в Конституцията на САЩ

След разгорещяването на риториката между САЩ на Тръмп и Северна Корея на Ким Чен Ун се породиха множество спекулации за възможна ядрена война и какво би станало, ако президента на САЩ нареди да се натисне „червеното копче“, а генерал с четири звезди на пагона от Стратегическото командване откаже. Четири звезди носят генерали с най-висок ранг в американската армия, като над тях са само офицера носещ пет звезди – Генерал на Армията и разбира се президента, който е върховен главнокомандващ.

Според конституцията на САЩ, като върховен главнокомандващ, Доналд Тръмп има едноличната власт за вземането на решения относно бойни действия на американската армия, включително ядреният и арсенал.

Въпреки, че действащият ръководител на Стратегическото командване ген. Джон Хайдън заяви, че ако получи заповед от президента за изстрелване на ядрена ракета, би отказал да я изпълни, ако я сметне за нелигитимна. Това естествено е в разрез с конституцията, освен това той беше индиректно контриран от Брус Блеър, бивш офицер от ядреното звено и понастоящем съосновател на „Глобъл зиро“ – организация искаща премахването на ядрените оръжия, който каза, че дори в такъв случай президента може директно да се обади в Пентагона и да нареди изстрелването оттам.

Поради това, и заради агресивното говорене на Тръмп, в Американският Конгрес се проведе дебат по въпроса за изключителните провомощията на президента над ядрените оръжия на армията.

Изглежда, че най-доброто решение на проблема предлагат Матю Уаксман и Ричард Бетс, които смятат, че трябва да се въведат промени в Конституцията на САЩ и една подобна заповед трябва да бъде одобрена от министъра на отбраната, както и от главният прокурор.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *