Днес Българската православна църква отбелязва паметта на св. Княз Александър Невски

На този ден православната ни църква отбелязва и почита паметта на Княз Александър Невски, който е канонизиран за светец от някои от автокефалните подразделения на Източно православната Църква, защото се смята, че е изиграл голяма роля в борбата на православието срещу опитите на католиците за налагане на власт.

Днес беше отслужена тържествена Света литургия в храм-паметника „Александър Невски“, кръстен на негово име. „Александър Невски“ се нарича храм-паметник, а не само храм, именно защото е издигнат в чест на двеста хилядите български бойци, загинали в борбата за освобождението на България от по време на руско-турската война. А именно Невски е считан за покровител на войниците в тази война.

Два пъти в годината великият руски княз, се почита и в България. Един път на 30 август – в датата за която се смята, че мощите му са пренесени в издигнатата в негова чест Александро-Невска лавра в Санкт Петербур и втори път – именно днес 23 ноември, датата на неговото успение. Църковен термин, който не може да се опише точно от мирянският език, и означава нещо средно между смърт, заспиване и успокоение. И възнесение.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *