Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган са обсъдили ситуацията в Сирия и кюрдският въпрос в телефонен разговор

Вашингтон и Анкара потвърдиха ангажиментите си да се борят съвместно не само с Ислямска държава, но и с “всички терористични организации”, включително с кюрдското ПКК и движението на Фетулах Гулен, заяви говорител на Ердоган. След телефонен разговор на Реджеп Ердоган с Доналд Тръмп , двамата лидери “обсъдиха последните събития в Сирия, двустранните отношения и срещата на високо равнище в Сочи”, където президентът Владимир Путин бе домакин на Ердоган и иранския президент Хасан Рухани по-рано тази седмица.

“Нашият дискомфорт по отношение на предоставянето на оръжия на кюрдите в Сирия беше предаден на г-н Тръмп още веднъж … Тръмп много ясно каза, че е дал указания това да спре“, заяви външният министър на Турция Мевлут Кавусоглу.

Турция отдавна твърди, че САЩ трябва да спрат финансирането и въоръжаването на кюрдските звена в Сирия, като подчертават, че те са терористична организация, принадлежаща към собствената си кюрдска бунтовническа група – Кюрдската работническа партия (ПКК).

А от Белият Дом заявиха следното: “Президентът Тръмп информира президента Ердоган за предстоящите промени във военната подкрепа, предоставена на нашите партньори на място в Сирия, след като битката при Раджа приключи и ние напредваме във фаза на стабилизиране, за да гарантираме, че ИД няма да може да се върне. Лидерите обсъдиха и закупуването на военно оборудване от Съединените щати „.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *