Хърватите скърбят за Слободан Праляк, бошняците ликуват

Потресаваща умовете новина заля световните медии вчера.

Международният трибунал в Хага, за военните престъпления в бивша Югославия потвърди на 29 ноември издадената през 2013 година 20-годишна присъда на хърватския генерал Слободан Праляк, за престъпления срещу човечеството поради преследване, убийства и експулсиране на босненски мюсюлмани от завоюваните от босненските хървати територии, за жестокостите към хиляди мюсюлмани през 1993 и 1994 година.

След потвърждаване на присъдата Праляк просто каза : “Слободан Праляк не е военен престъпник. С презрение отхвърлям тази присъда” и изпи течността от шишенцето. Отрова. Малко по-късно издъхна в болница, в която бе откаран.

След смъртта му, босненският град Мостар е повече разделен от преди. Хърватите оказват почит към Слободан Праляк и го обявяват за мъченик. Стотици хървати се събраха да запалят по свещичка за човека, когото те в никакъв случай не смятат за военнопрестъпник, извършвал зверства към босненските мюсюлмани, както прецени трибуналът в Хага. Депутати хървати му отдадоха почит с минута мълчание.Всички хървати приемат Праляк за национален герой.В хърватската част на Мостар знамената са спуснати наполовина.

Драган Чочич – Председател на колективното председателство на Босна и Херцеговина също запали свещ на площада в Мостар. Свещеник отслужи заупокойна молитва.

В същото време босненските мюсюлмани с радост приеха новината за смъртта на Слободан Праляк.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *