Прекомерната употреба на смартфони води до химичен дисбаланс в човешкият мозък

Изследване, проведено от специалисти от университета “Корея” показва, че продължителното използване на мобилни устройства може да повлияе на химичното равновесие на човешкият мозък. Доклада беше представен на годишната среща на Радиологичното дружество на Северна Америка.

Екипът, ръководен от д-р Хюнк Сун Сео, с помощта на магнитно-резонансна спектроскопия е изследвал как ползването на смартфони влияе на промените в мозъка на 19 тинейджъра с диагнозата – пристрастяване към използването на смартфони.

Изследването е комбинирано с прилагането на стандартни психо тестове , с цел да се анализира как прекомерната употреба на смартфони и интернет оказва влияние върху ежедневието, съня, социалния живот и други.

Според д-р Сео, при младежите, с по-висок интензитет на пристрастяване, се наблюдава повишена склонност към депресия, безпокойство, безсъние и импулсивност. Това се дължи на дисбаланс на мозъчните химикали, включително GABA (гама аминобутирова киселина и Glx (глутамат глутамин). Те са отговорни за мозъчните сигнали и възбуждането на мозъчните неврони.

Изследователите са установили, че пристрастяващият ефект може да бъде намален значително след провеждане на подходящи когнитивно поведенчески терапии.

По-рано, през годината, известен психотерапевт изказа становището, че пристрастяването към смартфоните е равносилно на наркоманията.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *