По повод 125 години от рождението на Дан Колов ще излезе пощенска марка с неговият образ

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще пусне пощенска марка с образа на Дан Колов по повод 125 години от рождението на бореца.

Тържеството ще бъде на 19 декември от 11.00 ч. в къщата-музей на Дан Колов в родното му село Сенник. Община Севлиево заедно с кметството и читалище “Св. Климент Охридски – 1899” на с. Сенник започнаха честването по повод 125-годишнината от рождението на Дан Колов още през ноември.

Истинско име на роденият през 1892 година Дан Колов е Дончо Колев Данев. Той има над 1500 срещи, като загубите му са само няколко и то в началото на кариерата му, когато все още изучава борбата и в края на кариерата му, когато  е тежко болен от туберкулоза.

Дан Колов е първият европейски шампион на България в борба свободен стил. На шампионата в Париж печели златен медал през 1936 г. Той покорява всички континенти. Наричат го „Балканският лъв“, „Кралят на кеча“, „Кин Конг“. Считан е за най-великият  борец на всички времена.

Във връзка с честването на годишнината излезе от печат и книгата на Нено Николов “Дан Колов – вечната легенда”. 50 години той събира всичко свързано с великия борец. Книгата съдържа спомени на хора, които са го познавали лично и непоказвани досега фотографии.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *