Русия регистрира 9 медии, като чужди агенти

Девет медии бяха регистрирани като чуждестранни агенти от руското Министерство на правосъдието, в съответствие с наскоро приет закон. Законът дойде в отговор на хода на Конгреса на САЩ към RT America.

Миналата година Конгреса на САЩ премахна акредитация на RT America за “Капитол Хил”, след като руската медийна група, беше регистрирана, като чуждестранен агент. В отговор Москва изготви реципрочен законопроект, който изисква международни медии да се регистрират като чуждестранни агенти.

От днес, според уебсайта на руското Министерство на правосъдието, чужди агенти са Гласът на Америка и Радио Свободна Европа / Радио Свобода, включително регионалният му клон Радио Азатлик, както и шест други медии, както следва – Kavkaz.Realii, Krym Realii и Sibir Realii, телевизионният канал Current Time – съвместен проект на Гласът на Америка и Радио Свободна Европа, уебсайта factograph.info на Radio Liberty и проекта IdelRealii.

На журналистите, работещи в изброените медии, може да им бъде забранен достъпа до Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, предаде РИА Новости. Решението за това се очаква да бъде взето следващата седмица.

Засега, други медии не се очаква да бъдат включени в списъка на чуждестранните агенти, смята председателят на Комитета за защита на държавния суверенитет Андрей Климов.

“Ако Вашингтон спре натиска върху руските медии, в този случай ще помислим за коригиране на нашите решения”, каза Климов. Той отбеляза, че законът за чуждестранните агенти, подписан от руския президент Владимир Путин в края на ноември, предвижда “не само включването, но и изключването на медии” от списъка.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *