За Коледа до 50 хил. законни дръвчета на пазара

От Министерството на земеделието информираха, че тази година държавните горски предприятия и териториалните им подразделения ще предложат на пазара близо 50 хил. коледни дръвчета.

От тях 12 300 ще са в контейнери със запазена коренова система.

Държавните горски предприятия разполагат със специални горски разсадници и плантации за добиване на елхите за Коледа. Коледни дръвчета се добиват и от върховете и от клоните на отсечените при други сечи дървета.

Закупените на едро от частни и общински предприятия дръвчета трябва да имат превозен билет. На стеблата им да има неподвижно закрепени контролни правоъгълни или овални пластмасови пластини, с бял или жълт цвят, със серия от една главна буква и пореден номер от шест цифри, и номерата им да са вписани в билета. Пластините имат лента за еднократно неразглобяемо захващане и се намират под второто разклонение на клоните от върха на елхата. Не са задължителни за елхите със запазена коренова система.

Предвижда се засилена проверка на пазара на коледни дръвчета.

Предлагащите дряновите клонки или други иглолистни и широколистни дръвчета, също трябва да имат превозен билет с описани вид и количество.

Ако гражданите се натъкнат на нарушение, могат да сигнализират на телефон 112.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *