Над 6 хиляди оръжия са иззети заради изтекъл срок на разрешителните

Тази сутрин по НОВА ТВ заместник-главният прокурор Ася Петрова заяви, че 340 000 са оръжията, чиито притежателите са с редовни разрешителни. 124 000 от тях са в ръцете на физически лица като сред тях няма ловци. Такива разрешителни се дават с цел самоотбрана, което е крайна мярка. Трябва да се докаже истинска опасност за живота и здравето на искащия разрешение. Г-жа Ася Петрова подчерта, че много често контролният орган МВР подхожда формално в тези случаи. През последните две години е установено, че контролът на МВР към срокът на разрешителните е неефикасен. Много от тях са с изтекъл срок. Това е и причината ВАП да разпореди изземането на повече от 6 хиляди оръжия.

Оказва се, че МВР няма електронен регистър, по който да следи изтичането срока на разрешителните и дали оръжието е предадено.

На питане на прокуратурата от МВР са отговорили, че поради липса на средства нямат и единен електронен регистър, по предвиждат това да стане през 2018 г. По закон МВР е длъжен да поддържа такъв регистър.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *