Китай заяви, че Източен Йерусалим трябва да е столица на независима Палестина

Китай изрази подкрепата си за създаването на независима палестинска държава, въз основа на границите от преди 1967 г. с Източен Йерусалим за столица.

Говорител на външното министерство на Китай направи изявлението по време на редовен брифинг в четвъртък, засягайки и декларацията на мюсюлманските държави, които твърдят, че Източен Йерусалим е столица на Палестина.

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК) направи това съобщение на срещата на високо равнище в Истанбул в сряда и осъди решението на САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел.

“Китай разбира загрижеността на ислямските държави за статута на Йерусалим”, каза говорителят Лу Канг, добавяйки, че Китай призовава за “разрешаване на въпроса в съответствие със съответните резолюции на ООН и международния консенсус”.

ООН смята Източния Йерусалим за окупирана палестинска територия, но се надява, че един ден Ерусалим може да стане столица на две държави – Израел и Палестина. Миналата седмица ООН потвърди, че позицията й остава непроменена с оглед на съобщението на Доналд Тръмп, че Съединените щати ще признаят Ерусалим за столица на Израел и ще преместят своето посолство там.

Китай също така призова за незабавно възобновяване на диалога между Израел и Палестина, така че да бъде намерена всеобхватна и справедлива резолюция на палестинския въпрос.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *