Крипто ограничения – ЕС ще се бори с анонимността на дигиталните валути (като биткойн)

ЕС, готви правила относно криптовалутите с цел справяне с укриването на данъци и други престъпления. Анонимността на притежателите на криптовалути е вградена характеристика, която ЕС се надява да подкопае.

Новите правила относно виртуалните валути, бяха предоставени в петък от Европейския парламент и Европейския съвет, и са част от по-голям пакет мерки, който е насочен към предплатените карти и доверителните фондове. Споразумението трябва да бъде заложено в законодателството в рамките на 18 месеца от държавите-членки на ЕС.

След като станат законни, правилата ще изискват платформи за обмен на криптовалути и доставчици на портфейли, които да идентифицират клиентите си. Идентифицирането на физически лица и сдружения, притежаващи биткойни и други дигитални валути, вероятно ще помогне да се предотврати укриването на данъци, прането на пари и финансирането на тероризма.

Евро комисарят по правосъдието Вера Журова приветства решението в петък, като пробив, и заяви: “Днешното споразумение ще доведе до повече прозрачност, за да се подобри предотвратяването на изпирането на пари и да се прекрати финансирането на тероризма”, това беше приветствано и от международната Асоциация “Прозрачност без граници”.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *