ВМРО-ДПМНЕ избира днес лидер

Днес, 23 декември се провежда извънредният 16-ти конгрес на македонската консервативна ВМРО-ДПМНЕ. На него ще се избира нов лидер на партията.

Агенция МИА и медиите в Македония съобщават, че има само един кандидат за поста Председател и това е Генералният секретар на македонската консервативна ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Партията управляваше страната от 2006 г. до пролетта на 2017 г.

Досегашният й председател Никола Груевски подаде оставка този месец. Неговото положение беше нестабилно след претърпяната тежка загуба на изборите през есента. От партията обявиха, че единственият кандидат е Християн Мицковски. Сайтът “Локално” със сарказъм отбелязва, че опозиционната партия е „пред тежък избор: Християн или Мицковски?”

На конгреса няма да присъстват бившият външен министър Антонио Милошоски и Илия Димовски, които са едни от водещите фигури. Те са искали отлагане на конгреса, защото в партията според тях, трябва да има повече прозрачност и алтернативи за лидерство, ако ВМРО-ДПМНЕ иска да е конструктивна опозиция.

На 16-ия конгрес на партията ще бъдат избрани и останалите членове на ръководството. След отстъпването на властта на социалдемократите на Зоран Заев, то няколко пъти беше променяно.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *