Рождество Христово бе отбелязано в целият християнски свят, дори в държави разрушавани от конфликти

Милиони християни по цял свят празнуват Рождество Христово. Дори в опустошявани от войни държави спокойствието за кратко царува над хаоса, като се изпраща послание за мир към целия свят.

Например в почти сринатата до земята Сирия, Коледа също бе отбелязана. Освен в Дамаск, имаше тържества и в знаковият за християните град Малаула, люлката на християнството в страната, и мястото, където Апостол Петър се е укрил в първото си митарство, разпространявайки християнството.

А католици по целия свят гледаха как папа Франциск води късната вечерна коледна обиколка на базиликата “Свети Петър” в сърцето на Ватикана. Позовавайки се на вярата, папата припомни как раждането на Исус става “източник на надежда” в света. Описвайки историята на Мария и Йосиф и раждането на Исус във Витлеем, “където нямаше място за тях”, Франциск направи паралел с тегобите на съвременните бежанци.

“Виждаме върволици от цели семейства, принудени да се отправят в странство. Милиони хора, които не по свой ибзор са принудени да напуснат земята си, да изоставят своите близки. ”

“Рождество Христово е време за превръщането на силата на страха в силата на великодушието, великодушие, което не се примирява с несправедливостта”, добави папа Франциск.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *