ВАП атакува в съда поскъпването на водата в Ямбол, Бургас и Враца

Увеличението на цената на водата в Бургас, Ямбол и Враца е внесено в съда и атакувано от Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщиха от прокуратурата. Причината за внасянето в съда на увеличението е, че ВиК дружествата в тези градове са представили несъгласувани от съответните ВиК асоциации бизнес планове пред енергийния регулатор (КЕВР). Според Закона за водите това е задължително, както и когато след съгласуваността между ВиК асоциациите и ВиК оператора са направени корекции, се казва в съобщението.

На 22 и 28 декември 2017 г. ВАП протестира пред Административен съд – София-град бизнесплановете, според които увеличението е социално поносимо и касае периода до 2021 г. Според прокуратурата КЕВР са удовлетворили исканията на трите ВиК оператора, пренебрегвайки правните норми.

Решенията на КЕВР за цената на ВиК услугите през 2018 г. бяха обсъдени на среща между зам. главния прокурор Ася Петрова и омбудсмана Мая Манолова. След нея на 19 декември започна проверката.
Преди месец с одобрението на бизнес плановете на компаниите беше одобрено и повишаването цените на водата в 15 града. Това предизвика протестите на потърпевшите.

Прокуратурата разследва повишаването на цената в София през април, а сега се разследва отново за София и областите Пловдив, Смолян, Кърджали,Перник, Монтана, Бургас, Сливен, Ямбол,Враца, Русе, Силистра, Шумен и Варна.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *