Масови про и анти правителствени протести в Иран. Най-малко двама загинали

Най-малко двама души, участвали в про и анти правителствени митинги в Иран, бяха убити за една нощ, съобщиха местните медии, цитирайки официални лица. Това са първите смъртни случаи, съпровождащи скорошните масови протести.

“Протестите трябваше да приключат мирно, но поради присъствието на подстрекателите, за съжаление, това се случи”, съобщават иранските медии, предавайки съобщение на властите. Причините за смъртните случаи не са известни, но се знае че “полицията и силите за сигурност не са стреляли срещу протестиращите”.

Хиляди протестиращи срещу правителството излязоха по улиците в Иран от четвъртък. Анти-правителствените протести бяха предизвикани предимно от недоволство от икономически затруднения и предполагаема корупция. Тълпите също насочиха гнева си към върховния лидер, аятолах Али Хомейни.

Докато про-правителствени протести се проведоха в около 1200 населени, съобщиха местните медии. Масови протести се състояха и в Техеран и Машхад, вторият по население град в Иран.

В неделя вътрешният министър на Иран предупреди, че след третата поредна нощ на безредици ще се бори с проявите на “насилиеи терор”. “Тези, които вредят на публичната собственост, нарушават реда и закона, трябва да бъдат отговорни за поведението си и да платят цената”, каза Абдулрахман Фазли в изявление по държавната телевизия, цитиран от АФП.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *