Великолепната напитка айрян

Великолепната напитка айрян: Превъзходните му качества
Айранът го наричат го еликсир на здравето и дълголетието. Но нека не изпреварваме нещата и да Ви разкажем за всичко по ред. Нека започнем с отговора на един прост въпрос: какво е айрян?
Айрянът е ферментирал млечен продукт на тюркските, турските, балканските народи и жителите на Кавказ, който включва мляко, закваска, сол и вода.
Въпреки това, ако в някои нации се сервира под формата на освежаваща напитка, в други се смята за обилно ястие, а в течна форма има съвсем различно име – шалап.
Всичко това зависи от това какъв живот са водили жителите на тези земи в древността. Приготвяли го у дома, в обикновени глинени съдове, като слагали млякото да ферментира на топло място.
Състав на айряна
Както вече казахме, айрянът е ферментирал млечен продукт. Съответно, независимо от рецептата, млякото винаги е нейната основа. Традиционно – крава, но някои народи са използвали други неща, например коза или овца. Между другото, само краве мляко също се използва в търговското производство.
Вторият важен момент е закваската. В оригиналната рецепта млякото започва да ферментира след добавяне на изсушено осолено сирище – определена част от сложния стомах на преживните животни, който отделя сирище.
В бъдеще готовият айрян може да се използва и като предястие – само се добавя прясно мляко и се поддържа температурата.
От научна гледна точка „смес“ от български бацил и термофилен стрептокок е отговорна за подквасването на млякото и превръщането му в айрян. Между другото, той се използва за производството на кисело мляко. Съответно напитката е много по-близо до тях, отколкото до кефира.
Последните съставки на айряна са вода и сол. Солта е необходима, за да може напитката да утолява по-добре жаждата (възстановява водно-солевия баланс), а водата в традиционната рецепта е необходима, за да направи айрана по-лесен за пиене.
Оптималното му съотношение е приблизително 1/3 от общия обем, но купеният от магазина айрян обикновено е по-течен.