Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
20/07/2024

Всичко, което трябва да знаете за медицинската застраховка за чужденци в България.

здравна застраховка

Независимо дали живеете в България или просто сте на посещение, е рисковано да нямате Задължителната здравна застраховка за себе си и семейството си. Особено ако не сте осигурени, може да се сблъскате с много високи медицински разходи. В ЕС страната, която отговаря за вашето социално осигуряване и вашето здравно осигуряване, зависи от икономическото ви състояние и мястото ви на пребиваване, а не от вашата националност.

Хубаво е да знаете, че ако сте гражданин на ЕС и работите в една държава от ЕС, а живеете в друга, имате право на медицинско лечение от двете страни на границата.

 

Здравно осигуряване чужденци България

Ако сте гражданин на Обединеното кралство, трябва да предоставя пълните подробности и ще получите информация за това как трябва да продължите в зависимост от вашия статус. Този процес ще позволи на вас и вашите зависими лица да получавате здравни грижи в страната, в която живеете.

 

Здравна застраховка на чужденец извън ЕС, който работи в България

Ако сте чужденец от страна извън ЕС, е много важно да прегледате информацията за здравната система в България добре преди да пристигнете в страната.

В България е задължително да се плащат медицински осигуровки на българската държава – това означава, че всички хора, които работят на трудов договор или са самостоятелно заети, плащат медицински осигуровки на българската държава.

Това важи и за чужденци, които започват работа в България. Те ще имат лични номера за чужденци и трябва да плащат здравни осигуровки на държавата. Сумата, която плащате ще зависи от заплатата ви. Другата опция е да докажат, че са медицински осигурени в родната си страна (важи за страни от Европейския съюз или страни с подписано споразумение с България). Сумата, която плащате, ще зависи от заплатата ви, но има много минимална базова цена от около 18 лева на месец, което се равнява на около 9 евро. Вашите здравни вноски ще бъдат около 8% от вашата заплата: 4,8% платими до вашият работодател и 3,2%, дължими от вас.

 

И по този начин можете да имате същото лечение като български гражданин. Вие и вашето семейство ще имате право на безплатно или субсидирано медицинско и стоматологично лечение от българската обществена система.

 

Какво покрива застаховката за чужденците в България

Националната здравноосигурителна система покрива:

  • първична извънболнична помощ
  • специализирана извънболнична помощ
  • болнично лечение
  • диагностични тестове
  • някакво лекарство
  • гинекологични грижи
  • ваксинации
  • спешна помощ
  • транспорт с линейка

Коментарите са изключени.