Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
27/05/2024

Какви са предимствата и недостатъците на имобилайзери 

имобилайзери 

Имобилайзерът и неговата основна функция 

Имобилайзери – електронно устройство против кражба, чиято функция е да предотврати стартирането и движението на двигателя в автомобила по време на опит за кражба.  

Всъщност основната функция на имобилайзера се крие в името му – от английски думата immobilizer се превежда като „имобилайзер“. 

Структурно имобилайзерите могат да бъдат различни – например някои могат да отварят електрическите вериги на автомобила, отговорни за запалването или захранването с гориво.  

Докато други видове имобилайзери могат да работят чрез CAN шина, програмно блокирайки стартирането на двигателя. Функционално обаче всички имобилайзерите имат една и съща основна цел: да осигурят невъзможността за стартиране на двигателя и по-нататъшно независимо движение на автомобила, ако той бъде откраднат. 

При ежедневна употреба работата на имобилайзера е невидима за собственика на автомобила: като правило за отключването му се използва ключ или ключодържател. Той, когато влезе в ключа за запалване или просто в радиуса на разпознаване на блока на имобилайзера, деактивира последния и позволява безпрепятствено стартиране на двигателя на автомобила. 

 Предимствата на имобилайзери като устройство против кражба са очевидни:  

Имобилайзерът осигурява определено ниво на защита срещу кражба на автомобил, като същевременно често е включен в списъка на стандартното оборудване и не изисква допълнителна инсталация.  

Степента на защита зависи от вида на имобилайзера, както и от мястото на монтажа му:  

Затова, колкото по-лесно е да стигнете до него чрез отваряне на автомобила, толкова по-малка е потенциалната защита срещу кражба на автомобила.  

Това е свързано с основния недостатък на стандартните имобилайзери:  

Те са удобни, защото отключващият чип е вграден в стандартния ключ и не изисква допълнителни манипулации за стартиране на двигателя, но проблемът е, че стандартните имобилайзери са инсталирани на конвейера на редовно място, а крадецът и всеки, който знае къде се намира имобилайзерът в конкретен модел, може бързо да го „неутрализира“. 

Коментарите са изключени.