Какво е козе сирене и какви са ползите от консумирането му
Какво е козе сирене и какви са ползите от консумирането му?
Какво е козе сирене? Сиренето е един от най-питателните млечни продукти, който безпроблемно си проправя път до най-изисканите деликатеси по света. Въпреки че произходът на сиренето е неизвестен, се смята, че Римската империя е първата, която го използва, следвана от Централна Азия и Близкия изток. Има допълнителни важни разновидности на сирене, но най-известните в световен мащаб включват моцарела, чедър и пармезан. Въпреки това козето сирене се превърна в новия разговор в града. Козето сирене има по-мек, по-остър вкус от кравето сирене. Освен това има по-малко лактоза, витамин D и рибофлавин и обикновено е с малко по-високо съдържание на мазнини и минерали. Подобно на кравето сирене, то се предлага в различни форми и вариации въз основа на метода, използван за преработка на козе мляко. Накратко, това е питателна храна, пълна с доброто от основни витамини, минерали и здравословни мазнини, които трябва да добавите към вашата диета. Ето какви са ползите от козето сирене, които трябва да знаете!
Какво е козе сирене?
Козето сирене, известно още като chèvre, е прекрасно сирене, произведено от козе мляко. Прави се чрез процес, подобен на други видове сирена. Млякото се подлага на филтрация, за да се отстранят нежеланите примеси или отлагания. Добавя се закваска за подсирване, която може да бъде сирище или една или повече закваски, влияещи върху размера на изварата и в крайна сметка върху консистенцията на сиренето. Някои примери за закваски включват lactococcus lactis и streptococcus thermophilus. След това сиренето се оформя, отделя се от суроватката (неподсирената течна част от млякото) и се изсушава. Изварата допълнително се оформя, овкусява и втвърдява. Вариациите в този процес, като вида на закваската, времето за отцеждане или налягането и температурата и продължителността на втвърдяване, могат да променят текстурата (мека, полутвърда, твърда) и вкуса на сиренето.
Какви са ползите от козето сирене?
Включването му в ежедневната ви диета предлага безброй ползи. Ето всички ползи за здравето от козето сирене, които трябва да знаете:
- Богат на хранителни вещества. Той е пълен с основни хранителни вещества, включително висококачествени протеини, калций и фосфор, така че се откроява като хранителна сила.
- Подпомага загубата на тегло. С по-ниско съдържание на калории и мазнини в сравнение с традиционното краве сирене, козето сирене се превръща в идеален избор за регулиране на теглото. Здравословните мазнини, включително средноверижните мастни киселини, също повишават чувството за ситост, правят ви сити за по-дълго и ви помагат да отслабнете.
- Поддържа здравето на костите. Богатото му съдържание на витамин В поддържа енергийния метаболизъм, а високите нива на калций допринасят за здравото здраве на костите. Също така е богат източник на селен, магнезий и ниацин (витамин B3), доставяйки 6 грама жизненоважен протеин за здрави кости.
- Добър за цялостното здраве. Наличието на биоактивни съединения повишава хранителната му стойност, насърчавайки общото благосъстояние.