Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
27/05/2024

Какво трябва да знаете за чип тунинга

Чип тунинга означава промяна на стандартната програма за управление на двигател с вътрешно горене. Целта тук е увеличаване на мощността му. Както читателят вероятно се досеща, ще трябва да вложите определена сума, платите нещо за подобряване на работата на двигателя.

Ще говорим за това малко и по-късно, когато стане дума за недостатъците на чип тунинг.

Засега нека се опитаме да подчертаем предимствата на чип тунинга.

Кои са предмствата да имате чип тунинг?

Какво обикновено включват те:

-Относителна евтиност.

Процедурата за настройка на чип тунинга е много по-евтина от едновременното закупуване и инсталиране на усилватели на двигателя, нови елементи на изпускателната система, филтри с нулево съпротивление и др.;

-Подобряване на показателите за мощност при поставяне на чип тунинга. Стандартната мощност на двигателя е леко намалена от потенциалния максимум, който реално може да бъде постигнат. Ние също ще анализираме тази точка по-подробно;

-„Построяване“ на автомобила под собственика. Благодарение на чип тунинга можете да модифицирате автомобила за необходимите специфични условия на работа и, ако е необходимо, да върнете промените назад.

Както отбелязват собствениците на автомобили с чипирани двигатели, след модификацията те започват ясно да усещат разликата между 95-ия и 98-ия бензин. В известен смисъл двигателите стават и по-икономични. Причината е в по-ефективното използване на горивото – разходът е почти същият, а производителността е малко по-висока.

 

Но какво да кажем за минусите от чип тунинга?

Те са:

-Намалена горивна ефективност при агресивен стил на шофиране и при използване на „агресивен“ фърмуер;

-Ускорено изразходване на ресурса на двигателя, трансмисията и съответно намаляване на интервалите между ремонтите на агрегати, подмяна на някои консумативи и др.

Читателят може да си помисли, че автомобилните концерни умишлено създават програми и задават коефициенти на калибриране, които са неблагоприятни за собственика на автомобила, за да подценят мощността на двигателите. Всъщност това не е точно така.

 

Коментарите са изключени.