Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
25/06/2024

Как да сервирате и съхранявате Совиньон Блан?

Совиньон Блан

Совиньон Блан: характеристики, съхранение и още

Совиньон блан е бяло винено грозде, отглеждано по целия свят. Универсално грозде, най-често се среща като сухо бяло вино, но може да се направи и вкусно десертно вино.

Той е силно представен в Sauternes, един от най-търсените винени стилове на Земята.

Въпреки че е сорт грозде от Стария свят, совиньон блан се наложи на световната сцена само през последните няколко десетилетия, когато новозеландският совиньон блан придоби известност.

С две основни изражения, които варират от тревисти, висококиселинни и леко плодови вина до дъбови, зрели, тропически плодови бомби. Совиньон Блан може да бъде много неща за много хора.

Той може да изрази тероар в различни наименования и може да бъде направен така, че да отговаря на нуждите на винопроизводителя.

Как да го сервирате и съхранявате?

Совиньон блан е предназначен да се консумира млад и свеж. Има само няколко примера, предназначени да остареят, така че се насладете сега.

Сервирането на напитката може да стане просто. Виното трябва да се охлади и след това да се отвори. Ако искате да изпитате виното през няколко етапа, препоръчваме да поставите виното си в хладилника час или два преди сервиране и да го опитате, докато се затопля в чашата ви, но всичко това е лично предпочитание. Насладете се на виното си, както ви харесва.

След като вашето вино се охлади, е време да отворите бутилката. Ще ви трябва традиционен тирбушон, но има добри примери за совиньон блан, които използват капачка на винт.

Ако съхранявате виното, то трябва да е на хладно място, където няма пряка слънчева светлина и за предпочитане в хладилник или изба за вино. 55 градуса по Фаренхайт е средната температура, която виното трябва да се съхранява, ако искате да отлежавате бутилките.

Най-важното е последователността. Не съхранявайте своето бижу на място, което получава пряка слънчева светлина, топлина или твърде много влажност и не забравяйте да му се наслаждавате, докато е свеж.

Какво да съчетаем със совиньон блан?

Комбинирането на вино има някои общи правила, но смятаме, че най-важното правило е да пиете невероятното вино с храната, която харесвате.

Чудното вино е добър избор за наслада самостоятелно като аперитив преди вечеря. Но ако комбинирате, препоръчваме да го пиете с богати или пикантни ястия. Високата киселинност го прави чудесен за балансиране на пикантни, богати на умами ястия.

Коментарите са изключени.