Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
27/05/2024

Ключови критерии за най-добрите автомобилни масла

Ключови критерии за най-добрите автомобилни масла

Ключови критерии за най-добрите автомобилни масла. Универсалните машинни смазки оглавяват рейтинга на автомобилни моторните масла. Това са все сезонни продукти, които се използват постоянно. Специалистите препоръчват при екстремни условия (студ, жега) да купувате машинно масло, ориентирано към определен температурен режим. Условията на околната среда и конфигурацията на захранващия блок също са взети под внимание.

Ключови критерии за най-добрите автомобилни масла

Маркировката на автомобилните моторни масла в някои страни е свързана и с условията на работа на самия двигател. Материалът се избира в зависимост от вида на двигателя (дизелов или бензинов вариант).

Най-отговорните шофьори обръщат внимание и на специфичния състав на моторното масло. Основната разлика между синтетичното и минералното моторно масло: висока стабилност на експлоатационните характеристики при различни условия на работа. Машинно изработената синтетика е по-малко податлива на отрицателните ефекти на ниските температури.

Този тип автомобилно масло е много устойчив на прегряване, неговите експлоатационни характеристики по време на интензивна работа остават непроменени за възможно най-дълъг период от време. Полусинтетичното автомобилно моторно масло е печеливша опция в този случай. Полусинтетичното автомобилно моторно масло се получава чрез смесване на основа, където 20-50% са синтетични компоненти (80-50% от останалата част са добавки и минерална основа). Има оптимална производителност. Кое автомобилно масло е най-добре да изберете за двигателя на Вашия автомобил:

Ключови критерии

Доброто автомобилно масло е вашата грижа за безопасността на вашата кола. За да закупите автомобилно масло, което напълно ще задоволи вашите експлоатационни нужди, трябва да вземете предвид всички критерии:

  • вид двигател;
  • пробег на автомобила;
  • клас течност по сезон;
  • вискозитет;
  • допустими минимални и максимални температури за стартиране при студени условия;
  • препоръки от производителя на автомобила (особено ако автомобилът е в гаранция);
  • изходни компоненти (етикетиране на масла – синтетични и полусинтетични, минерални аналози).

Вискозитетът на автомобилното масло се характеризира с дебелината на филма, който остава върху работната повърхност под формата на неразрушаващ защитен слой. Стандартът SAE се използва за обозначаване на нивото на вискозитет, което включва две числа (например 10w-50). Второто число е среден индикатор, показващ вискозитета на моторното масло във вече загрят двигател. Този индикатор трябва да съответства на характеристиките, посочени в официалните препоръки.

Колкото по-високо е нивото на вискозитет, толкова по-голямо е нивото на натоварване, което маслото може да изравни. С увеличаването на вискозитета течливостта на сервизната течност намалява. Ако купувате автомобилно масло с висок физически вискозитет, високоскоростните (спортни) превозни средства няма да работят правилно. За обслужване на високоскоростен транспорт се препоръчва използването на машинна смазка с вискозитет не по-висок от 0W25.

Като цяло експертите препоръчват избор на моторни масла въз основа на марката на автомобила.

Коментарите са изключени.