Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
20/07/2024

Коли за скрап – информация

коли за скрап

Ако не е възможно вече да продадете кола, която е дала всичко от себе си в употребата си, най-добрият начин да я изхвърлите е да я предадете за скрап. Сумата, получена от транзакцията, може да варира в широки граници в зависимост от формата на собственост на пункта за събиране на скрап.

Състоянието и конфигурацията на автомобила и дори способността за договаряне: в някои случаи първоначалната оценка на получателя на коли за скрап може да бъде повишена от 10-15%.

Няма да е възможно просто да докарате и оставите автомобила в пункта за събиране на метален скрап: първо ще трябва да преминете през определени бюрократични процедури:

  • нужно е да извадите автомобила от регистъра в най-близкия отдел на КАТ;
  • издаване на заявление за отказ от номерирани елементи (каросерия, двигател);
  • получаване на документи за предаване на колата за скрап;
  • нужно е и да заличи колата от данъчния регистър.

За да спестите време, проблемите с хартията се решават чрез портала за държавни услуги, което значително спестява време също и да стоите на опашки в отдела на КАТ.

Къде се извършва предаването на коли за скрап?

Конкуренцията между фирмите, които приемат коли за скрап, е много голяма, така че не бързайте да закарайте старото си превозно средство до най-близкия пункт. Сумата, получена за старата кола, във всеки случай няма да бъде твърде висока. А бързането Ви може да доведе до допълнителни загуби.

Препоръчително е да проучите фирмите и да изберете тази, която предлага подходящи условия. Струва си да се обърне внимание на допълнителните услуги. Например някои пунктове предлагат самостоятелно транспортиране на колите за скрап, но впоследствие цената се приспада от дължимата сума.

Оценител ще провери състоянието на автомобила, подготвен за предаване за скап. Можете да разчитате на максимална цена, ако са изпълнени следните условия:

пластмасови и довършителни елементи (седалки, табло, тапицерия и др.) са премахнати от купето;

всички контейнери ще бъдат освободени от технически течности (масло, бензин, антифриз);

автомобилът е максимално подготвен за разглобяване и изхвърляне. Което намалява разходите на пункта за събиране на метални отпадъци за допълнителни операции и изхвърляне на неметални отпадъци, автоматична доставка.

Коментарите са изключени.