Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
27/05/2024

Методи за почистване на септичните ями

Методи за почистване на септичните ями

Методи за почистване на септичните ями

При масивни изхвърляния на отпадъчни води от септичните ями може да не настъпи пълно разлагане на органични вещества. И процесите на разлагане протичат само докато се образуват мастни киселини, които нямат време да се превърнат във въглероден диоксид и метан.

В този случай се получава натрупване на киселини в септичните ями, което води до забавяне на процеса на разлагане на утайките. Освободените мехурчета от сероводород, метан и въглероден диоксид започват да се издигат нагоре, увличайки частици тиня със себе си. Заедно с частиците масло и мазнини, плаващи на повърхността на водата, тези частици образуват уплътнена кора с дебелина 0,3 – 0,4 м. За да се предотврати напускането на образуваната кора от картера, на изхода е предвиден тройник. Единият му край е потопен във вода, а другият е изведен нагоре. Това устройство не позволява на плаващата кора да напусне септичната яма и също така помага да се предпазят тръбите от запушване. В случай, че тройникът е запушен, той трябва да се почисти чрез специална тръба, монтирана за тази цел в тялото на септичната яма.

Септичните ями от всякакъв дизайн изискват периодично почистване,

което е необходима и задължителна мярка за поддържане на пречиствателната система в работно състояние и предотвратяване на аварии. Честотата на почистване на септични ями ще зависи от техния размер, конструктивни характеристики и производителност.

 

Един от най-често срещаните проблеми в пречиствателните станции е затлачването. За да работи системата без повреди, е важно навременното почистване на септичната яма. Ние разбираме какви причини водят до преливане и как да почистим септичната яма от утайки. Прочетете, за да научите как да избегнете натрупването на тиня и какво да направите, ако това се случи.

Основни методи за почистване

Когато има миризма, слой тиня се наблюдава през ревизионния люк на септичната яма с невъоръжено око и дренажната яма бързо се запълва, има един отговор на въпроса какво да правите: почистване. В борбата с преливането и затлачването има няколко етапа.

 

Сервизно обаждане

Канализационната машина е първата стъпка към възстановяване на нормалната работа на септичната яма (яма). Преди да се справите с утайката, трябва да изпразните резервоара от течната част на отпадъчните води. За да улесните задачата, има смисъл да се въоръжите с маркуч и да се опитате да измиете отлаганията от тиня със струя под високо налягане.

Ако отлаганията са твърди и неподатливи, те могат да бъдат омекотени с прът или метална тръба. Ако имате време и канализацията има желание, можете да организирате повторно изпомпване. За да направите това, ще трябва отново да напълните резервоара с чиста вода; това ще отнеме време (само ако не подготвите варели с вода предварително).

Коментарите са изключени.