Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
20/07/2024

Моторни масла

Моторни масла

Всияко за моторни масла

Всеки двигател с вътрешно горене не може да работи без двигателно масло (моторни масла). Според предназначението си моторното масло е смазочна течност, която има за функция да предотврати корозията на металите, да смаже триещите се повърхности. Тя също образува защитен филм върху тях, насърчава равномерното разпределение на топлината в двигателя и изпълнява много други също толкова важни задачи.

Моторните масла се различават по състав, вискозитет, предназначение, работна температура и други характеристики.

Всички моторни масла се състоят от базово масло и добавки – специални добавки, които подобряват параметрите.

За това какви системи за класификация и видове моторни масла съществуват, както и как да не направите грешка с избора, ще разкажем в нашата статия.

Моторните масла се делят на три основни групи:

Синтетичен. Все повече шофьори избират синтетичните масла заради отличните им характеристики. Синтетиката не губи свойствата си през летните горещини и в същото време не се сгъстява много при отрицателни температури извън колата, но, разбира се, синтетиката запазва тези свойства само в температурния диапазон, определен за определен тип масло. Синтетичните масла перфектно защитават двигателя, предотвратяват образуването на въглеродни отлагания, почистват вътрешните повърхности на двигателя с вътрешно горене и имат добра стабилност на характеристиките и експлоатационните свойства. Тази група масла получи името си поради производствения процес, такова масло се синтезира напълно в резултат на химични реакции. Опаковката обикновено е с надпис „Напълно синтетичен“.

Полусинтетични моторни масла. Тези масла се обозначават с термина „Полусинтетични“. Те са минерална основа, ароматизирана с добро количество синтетични добавки, което позволява да се повиши производителността на базовото масло почти до нивото на синтетиката.

Минерал, посочен на опаковката „Минерал“. Несъмнено съвременните минерални масла не са лоши, но поради метода на производство имат слаби характеристики. Например, такива масла се сгъстяват на студено, лошо почистват двигателя, съдържат естествени компоненти. Те са тези, които могат да изгорят в двигателя, образувайки отлагания в него и запушвайки маслените канали. Което влошава както смазването, така и охлаждането на двигателя с вътрешно горене. Минералните масла се получават чрез дестилация на петрол. При работа при високи температури свойствата на минералните масла могат да бъдат нестабилни.

Най-добрите моторни масла можете да намерите в сайта на Prospeed.

Коментарите са изключени.