Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
25/06/2024

Още информация за сиренето халуми

сирене халуми

Сирене халуми: От острова Кипър до вашата трапеза

Много местни жители също се радват на отлежало сирене халуми, което е по-сухо, много по-твърдо и много по-солено, с леко жълтеникав вид и по-силен, по-интензивен вкус. Съхранява се в собствена саламура и вече може да се намери в много магазини. В супермаркетите ще трябва да поискате отлежало халуми в отдела за деликатеси, тъй като няма да се предлага на рафтовете с други търговски сирена.

Халуми сиренето получава формата си от производствен процес, при който кръг се сгъва върху себе си, създавайки дебела полукръгла форма, наподобяваща голям портфейл. В сгъвката обикновено се поставят листа от мента. Когато се реже халуми, обикновено се нарязва на полукръг, което води до парчета, оформени като чифт. Комерсиалното халуми вече няма тази форма и прилича повече на правоъгълни блокове, но гънката в средата остава.

Въпреки че сиренето халуми се произвежда и използва и в други страни от Източното Средиземноморие като Гърция, Египет, Турция и някои страни от Близкия изток, то традиционно е кипърско. Халуми е произведен за първи път през византийски времена в Кипър и бързо се разпространява в съседните страни.

Този вид сирене Халуми е регистриран като кипърски защитен продукт в Съединените щати от 90-те години на миналия век, с последваща регистрация на защитено наименование в Европейския съюз.

Сега сиренето халуми се произвежда с търговска цел. Произвежда се от основните кипърски производители на млечни продукти, като по-малките производители също го продават в по-малки количества в традиционния му вариант. Халуми се изнася и се предлага по целия свят.

Сиренето халуми е визитната картичка на кипърската кухня. Там сирене, пържено в тиган или на скара, се сервира във всички кафенета и ресторанти. Продуктът е направен от смес от овче и козе мляко. Консистенцията и вкусът на халуми е подобен на моцарела, но точката му на топене е по-висока. Благодарение на това пърженото сирене придобива красива златиста коричка.

Ето една от рецептите за пържено халуми у дома

Вземете тиган с незалепващо покритие и загрейте в него 1 супена лъжица олио.

Поставете сиренето, нарязано на кубчета, и запържете от двете страни за 1,5 минути, докато се появи коричка.

Ако искате да запечете сиренето халуми на скара, нарежете филиите малко по-дебели, за да не се разтопи сиренето или да капе върху въглищата по време на готвене.

По желание готовото ястие със сирене халуми се посолява или поръсва с подправки.

Коментарите са изключени.