Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
27/05/2024

Пране на мокети с машини – съвети

пране на мокети 1

Пране на мокети с машина – кога ?

Мокетите и килимите са стилно и практично допълнение към всяко пространство! Но е неизбежно те ще съберат частици мръсотия и прах с течение на времето, особено тези, които се използват много. Имайки това предвид, повечето от нас разбират важността на прането на мокет с машина. Но колко често трябва да се обаждаме на специалистите по почистване на килими?

Правилно време

Дори и вашите мокети да не изглеждат видимо мръсни, експертите смятат, че трябва да ги перете с машина поне веднъж годишно. Това ще помогне за премахване на цялата видима мръсотия. Както и онези частици, които се крият дълбоко във влакната на килима, които не можете да видите. Но преди да напишете нещо в дневника си, имайте предвид, че този график е само груба оценка.

Най-важното е, че колко често вашите мокети се нуждаят от експертен TLC обикновено зависи от редица различни фактори. По-специално, някои килими може да се нуждаят от пране с машина по-често от други, дори в рамките на едно и също помещение,. Така че вземете предвид всеки  отделен килим, когато определяте изискванията за почистване.

И така, какво трябва да имате предвид, когато решавате честотата на пране на вашите мокети с машина:

Домашни любимци

Ако притежавате домашни любимци, вашите мокети вероятно ще се нуждаят от пране с машина по-често, отколкото тези домакинства, в които няма домашни любимци, дори ако животните са добре обучени.

Това е така, защото вашите пухкави приятели ще отделят косми, микроскопични петна от кожа, засъхнала слюнка и дори засъхнали изпражнения във влакна от килими, които може да не можете да видите. Докато по вашите килими стъпват, тези малки частици могат да бъдат транспортирани обратно в околната атмосфера, където могат да бъдат вдишани от всеки в стаята.

Домашните любимци също имат навика да оставят видими следи по килимите, като петна от кал, урина и повръщано, както и миризми, които изискват незабавно почистване. Освен ежедневното почистване с прахосмукачка, килимите, използвани от домашни любимци, трябва да се перат с машина професионално най-малко два пъти годишно или при всяка злополука или петна.

Деца

Поддържането на килимите да изглеждат безупречно винаги ще бъде предизвикателство с малките наоколо, като разливите и петната вероятно ще бъдат чести явления. Децата обичат да играят на пода, така че е разбираемо, че килимите, използвани от деца, ще станат нечисти бързо.

Но по-притеснителното е, че децата са склонни да бъдат изложени на всякакви неприятности, които могат да бъдат хванати във влакната на килима, като микроби или бактерии, които могат да бъдат прихванати от ръцете им и прехвърлени в устата им.

Всъщност изследователите са открили, че тъй като младите хора прекарват много време върху килим, те са много по-склонни да влязат в контакт със замърсителите на килимите, отколкото всеки друг. Ако перете мокетите с машина на всеки шест месеца, можете да се насладите на перфектни резултати от почистването, както и на увереността, че малките са защитени от наранявания.

Ако имате както домашни любимци, така и деца у дома, тогава килимите може да се нуждаят от професионално почистване дори по-често, например на всеки 3-4 месеца, в зависимост от това колко са замърсени.

Пушачи

Ако пушачите редовно влизат в контакт с вашите мокети, трябва да полагате професионално пране на мокета с машина на всеки 3-6 месеца, в зависимост от нивата на излагане на дим.

Това е така, защото вредните частици от тютюна се утаяват в килимите и могат да бъдат повторно освободени обратно в атмосферата, когато се стъпва по килимите, принуждавайки както пушачите, така и непушачите да ги вдишват.

Чрез редовно дълбоко почистване на килимите тези токсични вещества могат да бъдат елиминирани дълбоко в килима.

Алергии

Алергичните състояния, като астма или сенна хрема, могат да причинят неприятни симптоми както при възрастни, така и при деца. А често непочистените килими и мокети могат да предизвикат или влошат подобни състояния.

Ако някой във вашето домакинство или работно място страда от алергии или респираторни оплаквания, би било разумно да перете мокета си с машина на всеки шест месеца или дори по-рядко.

Това ще помогне за премахване на прах и други частици, които може да са отговорни за обостряне на симптомите на алергия.

Гаранция

Ако сте закупили килим, който се предлага с гаранция, обикновено ще трябва периодично да го почиствате професионално, за да сте сигурни, че гаранцията остава валидна.

Това може да бъде на всеки шест месеца или до две години, но проверете условията на вашата гаранция за отделните условия. Може също да се наложи да пазите разписки за почистване, в случай че трябва да изпълните гаранцията.

Коментарите са изключени.