Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
25/06/2024

Признаци, че не приемате достатъчно витамин B6

витамин B6

Въздействие на витамин B6 върху цялото тяло

Този трудолюбив витамин B6 изпълнява много големи задачи. Влияе на вашето настроение, апетит, сън и мислене. Имате нужда от него, за да се борите с инфекциите, да превръщате храната в енергия и да помагате на кръвта да пренася кислород до всички ъгли на тялото ви. Въпреки че всъщност е рядкост да се изчерпи, наистина не можете да си позволите да го направите.

Маркиране на понижена енергия

Ако тялото ви е с много ниско ниво на B6 (което е рядко), можете да получите анемия, което е твърде малко червени кръвни клетки. Това ще ви накара да се почувствате уморени и слаби. Анемията може да дойде и от липса на достатъчно желязо в тялото ви. Недостигът на други витамини, като B12 и фолат, също може да го причини.

Възрастните хора може да имат недостиг на B6, ако не ядат достатъчно храна или защото телата им не усвояват хранителните вещества толкова добре, колкото преди. Бъбречно заболяване и други състояния, които пречат на тънките ви черва да приемат хранителни вещества, също могат да бъдат виновници. Така може и злоупотребата с алкохол. Някои лекарства, отпускани с рецепта, също могат да причинят липса на достатъчно B6. Ако лекарят ви предпише ново лекарство, не се колебайте да попитате за цялостния му ефект върху тялото ви.

Обриви

Признаците, че ви липсва B6, могат да се появят на кожата ви. Вашето тяло преминава през химически промени. Това най-често води до люспест, сърбящ обрив, обикновено по лицето ви, наречен себореен дерматит. Обривът може да стане все по-очевиден с времето. Ако имате малък недостиг, симптомите може да отнеме месеци или години, за да се появят.

Сухи, напукани устни

Устата ви може да бъде добро място за забелязване на недостиг на B6. Устните ви може да са люспести, а ъглите може да са напукани. Езикът ви може да се подуе.

Слаба имунна система

Недостигът на B6 може да затрудни тялото ви да устои на инфекции и болести. Това може да се превърне в порочен кръг. Ракът и други заболявания могат да изчерпят запасите ви от B6. Така че ще трябва да получите дори повече от витамина, за да компенсирате това. Можете да направите това лесно с добавка B6.

Изтръпнали ръце или крака

Изтръпват ли ви пръстите? Усещате ли краката си изтръпнали? Виновникът може да е нервно разстройство, наречено периферна невропатия. Липсата на B6 може да помогне за отключването му. Той и други витамини от група B като B12 са от съществено значение за поддържане на нервите ви здрави.

Коментарите са изключени.