Произхода към различните видовете килими
Видовете килими са:
- ирански (персийски) килими
- пакистански
- китайски
- индийски
- афганистански
- турски
- туркменски
- азербайджански
Всички държави имат свой собствен общ стил за производство на килими, който е отличителният белег. Именно чрез този килим или регион във всяка страна се забелязва различен стил. Разликата е в шарката, орнамента, изработката, наситеността на цветовете.
Потребителски свойства на килимите
Експлоатационните свойства на различните килими до голяма степен се определят от състава на суровините или естеството на текстилните влакна, метода на производство и вида на покритието.
Според потребителските си качества те трябва да отговарят на три групи изисквания: полезност, естетика и надеждност.
Полезност на килимите
- тегло на продуктите;
- устойчивост на замърсяване (особено за пода);
- възможността и лекотата на почистване на повърхността на купчината или пране на килими като цяло във фабриката;
- термичната стабилност и пожароустойчивостта е от голямо значение при използване в административни, обществени и специални помещения;
- наличието на топло- и звукоизолационни свойства;
- светлоустойчивост – способността да не губят физическите си свойства под въздействието на слънчева светлина
- електростатичен – ви позволява да не натрупвате електростатичен заряд.
Естетика на килимите
За килимите естетическите свойства играят важна роля, а именно:
- художествено и колористично оформление (вид, яркост на картината и нейната цветова схема);
- височина, обем и плътност на купчината;
- гланц и матиране на повърхността на купчината;
- мода и ексклузивност.
- Надеждност на килимите
- издръжливост;
- поддържаемост;
- надеждност на фиксиране на купчината и купчинките;
- устойчивост на влакната на детергенти и многократно огъване (по време на механична обработка в химическо чистене;
- устойчивост на действието на микроорганизми и насекоми (молци, килимни бъгове).
Характеристики и свойства на копринените килими
Естествената коприна се произвежда от пашкула на копринената буба. Фибрите се състоят от 75% протеин – фиброин и 25% серицин. Ако изследвате влакното под микроскоп, ще забележите две успоредни нишки фиброин с бучки отлагания на серицин върху тях. Ширината на копринената нишка е около 32 микрона, дължината може да достигне до четири километра.