Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
20/07/2024

Различните ползи от глутатион и симптоми на дефицит

Различните ползи от глутатион и симптоми на дефицит

Какво е глутатион и кои са ползи от глутатион?

Ползи от глутатион – Глутатионът е пептид, състоящ се от три ключови аминокиселини, който играе няколко жизненоважни роли в тялото. Изследователите на дълголетието твърдят, че то е толкова важно за нашето здраве, че нивото на ползи от глутатион в клетките ни се превръща в предсказател за това колко дълго ще живеем. Ключът към разбирането защо глутатионът е толкова важен за здравето е, че всяка клетка в тялото ни го произвежда. По думите на д-р Густаво Бунус, пенсиониран професор по хирургия в университета Макгил в Монреал, „Това е най-важният антиоксидант (на тялото), защото е в клетката.“

 

Въпреки че е абсолютно необходимо за поддържане на здрава имунна система, технически не е „основно хранително вещество“, защото тялото може да го създаде от аминокиселините L-цистеин, L-глутаминова киселина (компонент на глутамин) и глицин.

 

Дефицит

Въпреки че Националният институт по здравеопазване (NIH) все още твърди, че дефицитът на глутатион е рядко заболяване, има нарастващ брой уважавани източници, които твърдят точно обратното.

Какви са симптомите на дефицит на глутатион

Дефицитът на и ползи от глутатион синтетаза може да бъде леко, умерено или тежко заболяване в зависимост от всеки отделен случай. Някои от признаците и симптомите на този дефицит могат да включват анемия, натрупване на твърде много киселина в тялото (метаболитна ацидоза), чести инфекции и симптоми, причинени от проблеми в мозъка (включително гърчове, интелектуални затруднения и загуба на координация).

 

Ползи

Някои от функциите, за които отговаря глутатионът, включват:

 • Конюгати („връзки заедно“) с лекарства, за да ги направят по-смилаеми
 • Е кофактор („помощна молекула“) за някои важни ензими, включително глутатион пероксидаза (която ви предпазва от оксидативно увреждане)
 • Участва в пренареждането на протеиновата дисулфидна връзка (което е критично за биогенезата на една трета от всички човешки протеини)
 • Намалява пероксидите (естествени избелващи агенти, които са вредни за тялото)
 • Участва в производството на левкотриен (важен компонент за възпалителни реакции и реакции на свръхчувствителност)
 • Помага на черния дроб да детоксикира мазнините преди отделянето на жлъчка, което облекчава стреса на жлъчния мехур
 • Помага за детоксикацията на метилглиоксал, токсин, произведен като страничен продукт от метаболизма
 • Ракова апоптоза („програмирана клетъчна смърт“)

Какви са другите ползи за здравето от глутатиона? В допълнение към подпомагането на тези жизненоважни функции да продължат в тялото, списъкът с ползите от глутатиона е обширен:

 • Играе решаваща роля в имунната функция
 • Насърчава функцията на Т-клетките, което е критично за силна имунна система
 • Помага за предотвратяване на лекарствена резистентност
 • Предпазва от токсини от околната среда
 • Възпира прогресията на рака

В съвременната медицина има и няколко други употреби на глутатион. Понякога се прилагат инжекции с глутатион, за да се предотвратят отровни странични ефекти от химиотерапията, а също и за някои случаи на мъжко безплодие.

 

 

 

 

 

Коментарите са изключени.