Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
20/07/2024

Химическо чистене на дрехи – каква е процедурата

Химическо чистене на дрехи

Химическо чистене на дрехи – каква е процедурата? Ако занесете дрехите си на химическо чистене, те правят следното:

Проверка на облеклото, запознаване с етикетите за грижа, сортиране.

Премахване на петна, третиране на петна за премахване в машини за химическо чистене.

Потапяне в машина за химическо чистене, където дрехите се почистват в среда от сухи течности – разтворители.

Сушене на дрехи

Довършителна обработка – включва пресоване, опаковане и други стъпки.

Нека да разгледаме подробно всяка стъпка от процеса на химическо чистене.

Първа операция. Проверка и приемане.

Дрехите се преглеждат за определяне на технологията на почистване – химическо чистене или мокро чистене. В този случай химическото чистене трябва да следва инструкциите на етикета на продукта. Извършва се и оглед за установяване на степента на износване на артикула, наличие на щети, петна и др. След това въз основа на проверката се попълва касова бележка в три екземпляра – два за химическо чистене, един за Вас.

Втора операция. Предварителна обработка на петната по дрехите.

За извеждане на петната в химическото чистене се използват специализирани химикали– препарати за премахване на петна. Препаратът за отстраняване на петна ще ги премахне.

Работата е да се премахне петното с помощта на химикали, както на органичен разтворител, така и на водна основа. Вие самите можете дори да помогнете за премахването на петната. Как? Като занесете вещите на химическо чистене веднага след като върху тях се е образувало петно. Да не се чака, да не са стари петната е предпоставка те да бъдат премахнати напълно.

В същото време отстранете петното малко сами, като попиете с бяла кърпа от двете страни, така ще премахнете излишната течност или мазнина.

Трета операция. Химическо чистене на дрехи

Машините за химическо чистене работят с помощта на различни видове разтворители. Снабдени са с перфориран барабан от неръждаема стомана, където дрехите се почистват в разтворител, доставен към този контейнер. Товароносимостта на машините за химическо чистене обикновено е от 9 до 45 кг. Барабанът е затворен в метален корпус. Има и мотор, филтри, резервоари, табло за управление и др. След почистване настъпва сушене.

Коментарите са изключени.