Неизвестна за повече от 5 века картина на Да Винчи, ще бъде обявена на търг, за повече от 100 милиона долара

Картина на Леонардо да Винчи, рисувана преди 500 години се очаква да бъде сред хитовете на аукционите в Ню Йорк през Ноември. Очаква се да се достигнат наддавания до около 100 милиона щатски долара. А мобе би и повече.
Казва се Salvator Mundi и е открита, едва преди няколко години. В началото на века става собственост на сдружение от галерии. Първоначално са преценили, че творбата е репродукция и за нея са платени едва 10 хиляди долара. След рестарвацията идва и голямата изненада – картината е идентифицирана като дело на самият Леонардо. По-късно през 2011 г. Е изложена в Националната Галерия в Лондон.
Две-години по-късно е продадена на частен търг на Сотби‘с на дилъра Ив Бовие, като се предполага, че сумата е била между 75 и 80 милиона долара.
Чрез една съмнителан сделка Бовие я препродава на руският Олигарх Дмитрий Риболовлев за 127.5 милиона долара. По него време Риболовлев се занимава усилено с покупко-продажби на произведения на изкуството, като са отбелязани над 40 негови сделки за общо 1 милиард долара.
В допълнение, първите собствени на картината, запалшват да съдят Сотби‘с , като ги обвиняват, че не са изпълнили предварителните договорености.
Така или иначе, Salvator Mundi, ще бъде обявена на търг на Кристи‘с, на 15 Ноември, тази година.
Картината е изображение на Исус Христос и се предполага, че е рисувана през 1506-та г. по поръчка на френският крал Луи XII.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *