Продължава делото относно масовото събиране на лични данни

Организацията Privacy International внесе в съда нови детайли по делото, относно законноста на масовото събиране на лични данни. Делото, ще се гледа по-късно през седмицата.

Privacy International се позовават на Декларацията за правата на човека, в която е записано:

„Всеки има право на зачитане на неговия личен

и семеен живот,  на неговото жилище

 и тайната на неговата кореспонденция.  „

Подозренията за това, че информацията която публикуваме в социалните мрежи се оказва в ръцете на правителствени служби и разузнавателни агенции не е от днес. През годините излязоха и достатъчно конкретни данни за това. Като разкритията на Уикилийкс, или Едуард Сноудън.

Интернет гигантите естествено отричат, като от Фейсбук завиха, цитирам: „Никога не сме давали достъп на правителствени служби до данните на хората“. Твърдят, че не са оставяли „задни вратички“, и че са „проучили всяко искане за достъп до лични данни“.

През 2016 г. Twitter пуснаха на страницата си съобщение, че забраняват на разработчиците си, който имат достъп до различни приложения свързани с личните данни ги предоставят на правителството, или на който и да било друг.

Така или иначе, делото се точи вече почти три години, като беше започнато в началото на 2015 г., след разкритията, че службите събират данни не само за заподозрени лица, и а за всички останали.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *