Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) бе домакин на събитие в Европейския Парламент за ролята за публичните библиотеки в дигиталната ера

Или как държавните библиотеки в Европейския съюз се изравняват с новите технологии

„Библиотеките в Европа са в крак с динамиката на технологиите от 21-ви век. Те имат решаваща роля за развитието на дигиталните умения, тъй като предоставят на милиони граждани от всички възрасти и ниво на образование възможността да получат нови цифрови и предприемачески умения“, заяви днес евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод на откриването Generation Code.

44% от гражданите на ЕС не разполагат дори с основни цифрови познания. Трябва да помогнем и на учителите да получат уменията, които да преподават на своите ученици. Според българският евродепутат именно инициативи като Generation Code са прекрасен начин за изравняване между класическата библиотека и светът на новите технологии – чрез семинари за кодиране или посещение на курсове по програмиране.

Ева Майдел работи усилено, за това Европейският съюз да предостави на всички граждани достъп до цифрови умения. В Европа повече от 2,3 милиона годишно вече посещават курс по цифрова грамотност в библиотеката си. Инициативата е част от по-голяма цел, а именно създаването на единен цифров пазар – основен приоритет за ЕС, но за постигането й, са необходими правилните цифрови умения на всички граждани.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *