Откриха вреден алерген в маслото, което ядем.

По инициатива на гражданската асоциация „Активни потребители“ се проведе изследване върху десет български марки, произвеждащи масло. Целта беше да се установи съдържанието на продуктите за да стане ясно качеството им и дали съдържанието отговаря на описанието.

Само в две, от тези десет, не бяха открити нарушения. В повечето от тях беше намерено веществото натамицин. Това е полиенов противогъбичен антибиотик, който се използва в медицината при лечение на гъбични инфекции, а в хранителната промишленост за консервант.

В три други  продукта намериха съдържание на „немлечни мазнини“, които са имитиращ продукт. Като това не е отбелязано върху етикетите. Върху някои от тях е посочено и значително по-голямо съдържание на мазнини, от реалното.

„За съжаление не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015 година“, коментира Богомил Николов от  сдружението „Активни потребители“. И допълва, че: “Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген“. Натамицина е позволен само за повърхностно използване, поради това, че възпрепятства появата на плесен върху продуктите.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *