Чака ни мека зима и циганско лято през Ноември

Идва по-топла, и с по-малко сняг зима. По-рано днес, климатологът Георги Ранчев, съобщи пред БНТ, че се очаква средните температури през зимата да са с около 2 градуса по-високи от средното, а снеговалежите да са по-малко отколкото през миналата зима.

Доколкото помня миналата зима, с някои изключения, не беше особено снежна и ако синоптиците са прави, това означава, че снега, ще ни спохожда рядко.

Ранчев допълни, че климата през настоящата седмица, ще бъде доминиран от силен Средиземноморски циклон, който ще се обхване целият Балкански полуостров. Което означава затопляне и очаквани температури до 17-20 градуса, като на повечето места с страната, ще са около 15.

Според доцент Ранчев “Октомври ще го изпратим с дъжд, като максималните температури ще са до 15 градуса, а минималните ще са около 5-6 градуса”. А сняг не може да се очаква на височини под 1200 метра.

Времето в първата седмица на Ноември, ще е се променя динамично, с честа смяна на слънце и дъжд, като температурите, ще са близки до нормалното за сезона. Като в средата на следващият месец е възможно да видим едно класическо циганско лято. Едва след 20-ти Ноември се очаква захлаждане и точно тогава е възможно да се появят първите снежинки.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *