Всеки онлайн бизнес трябва да плаща данъци, смятат от НАП

През последните години в България онлайн търговията набира все по-голяма популярност. Възможността да избираме сред хиляди продукти и услуги, бързата доставка и пестенето на време превърнаха интернет търговията в сериозен бизнес. Добавям и това, че в много от малките населени места, всъщност това е единственият начин хората да си доставят определени стоки.

Съответно това води до скокообразно увеличаване на оборота и печалбите на онлайн търговците. Така например според престижни онлайн инструменти, който правят автоматична оценка на даден сайт, olx.bg е оценен на над 36 милиона долара, като аз не гарантирам, че тази оценка е реална.

Та, дължим ли пари на хазната, ако продаваме в глобалната мрежа . Да – отговарят от НАП. И това се отнася не само за юредическите, но и за физическите лица. Естествено, кой ще иска да плаща, ако може да го избегне. Има различни вратички за това, и особено що се отнася до физическите лица, много от тях попадат в т.нар. сив сектор.

Въпреки, че всяка година НАП събира десетки милиони от онлайн търговците, е очевидно, че много от тях успяват да укрият доходи, като има и такива, за които е почти невъзможно да се докаже, че извършват подобна дейност.

По тази причина от държавата са решили да стартират информационна кампания, насочена към онлайн предприемачите с идеята да ги накарат да плащат налозите доброволно и навреме.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *